Freitag, 12. Oktober 2007

Schwedenplatz

I Wien finns det ett torg som heter Schwedenplatz, det ligger i utkanten av 1:a distriktet där den gamla ringmuren gick. Schwedenplatz är mest känd för sitt italienska glassbar som tydligen ska vara rätt bra, missade att testa den i somras får fixa det till våren.

Men varför heter den Schwedenplatz? När jag frågat folk här nere i Wien så har alla samma uppfattning, det var här svenskarnas anfall stoppades under 30-åriga kriget. Det är iofs sant, det var utanför stadsmuren på den här platsen som svenska armén hade sitt läger när de försökte inta Wien, men läser man mer officiella källor är det en helt annan historia.

Fram till 1920-talet var torget döpt efter kejsaren och hette Ferdinands-Platz. Efter första världskriget fick Wien och framförallt Wiens barn mycket hjälp från Sverige och det ska vara detta som gjorde att man döpte om torget till Schwedenplatz.

Om man har två motstridiga källor, vart går man då för att få fram sanningen? Wikipedian naturligtvis och där visar det sig att både tyska och svenska wikipedian stödjer den senare teorin.

LG
Anders

2 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Servus!

Kul att läsa om bakgrunden till detta ställe, har en god vänn som bor precis i närheten, en eller två stationer med strassenbahn, och hon hade ingen aning om ursprunget till namnet...

Du har väll heller inte ungått att höra uttrycket Alterschwede?

A hat gesagt…

Har bara läst det uttrycket på IKEA-kassarna här nere. Jag misstänker att de tagit det från något.