Montag, 14. April 2008

Vi ses klockan trekvart åtta

Wienarna har sitt speciella sätt att uttrycka tid på som avviker en del från det jag lärde mig på tyskalektionerna i skolan. Det verkar vara en blandning av hur man anger århundraden på engelska och hur man räknar på danska.

Man börjar med att utgå från under vilken timme på dygnet som tiden avser, tex den åttonde timmen som är mellan kl 7 och 8, precis som man anger århundraden på engelska. Naturligtvis kör man med 12-timmarsklocka, så det kan vara både på morgonen och kvällen.

Därefter anger man hur långt in på timmen tidpunkten är, tex trekvart in på den åttonde timmen, precis som danskarna är halvvägs in på sina 20-tal för att ange udda 10-tal. Så klockan trekvart åtta är en sammandragning av "trekvarts timme in på den åttonde timmen" dvs kvart i åtta.

Ännu mer udda blir det om klockan tex är kvart över en timme, tex kvart över fem. Det heter följdaktiligen kvart sex.

LG
Anders

Freitag, 11. April 2008

Welkome Sverge

Nu närmar sig fotbolls-EM med stormsteg, mindre än två månader till avspark. En massa skyltar och liknande har satts upp på stan så EM-stämningen ska infinna sig. I det här EM:et så sattsar arrangörerna på att publiken ska åka kollektivt till matcherna och låter därför matchbiljetterna även gälla på tågen till matchorterna. Sedan tidigare gäller de flesta evenemangsbiljetter man kan köpa i Wien på kollektivtrafiken från två timmar före till fem timmar efter evenemanget startar. Om nu alla ska åka kollektivt behöver kollektivtrafiken få sig en ansiktslyftning, den 10:e maj öppanr den nya tunnelbanelinjen till stadion och förra veckan öppnade de totalt ombyggda stationen Wien Praterstern som är stadions närmsta station.


På stationen finns det en Billa, vanlig matvarubutik, och de har tagit tillfället i akt att hälsa alla deltagande nationer välkommna på sitt eget språk. Eller iaf vad de tror är deras eget språk. Vad jag kan se har de iaf lyckats med Schweiz, Österrike och Tyskland. Inga engelskspråkiga nationer spelar EM, så den ena skylt i övrigt jag förstår är den svenska. Deras svenska är väl inte riktigt helt rätt, frågan är då om de bara haft lite "otur" med sin svenska eller om alla icketyska skyltar är fel.


Hur svårt hade det varit att fråga nån svensk? Vi är rätt många i Wien.

LG
Anders


Uppdatering 2008-05-22:

De har rättat skylten genom att klistra på en lätt genomskinlig klisterlapp. Är man där i verkligheten syns den gamla texten fortfarande genom.

Dienstag, 1. April 2008

Rökning fäller Österrikes regering?

Det jag aldrig trodde skulle hända håller på att hända, det kan komma ett totalt rökförbud på resturanger även här.

Ett av partierna (SPÖ) i den regerande koalitionen förespråkar helt plötsligt totalt rökförbud i offentliga lokaler. Koalitionen har tidigare haft en massa problem att hålla ihop och minst en gång i månaden spekuleras det om nyval i tidningarna.

Kan rökningen bli frågan som slutligen sänker regeringen?

LG
Anders

Köpa mat på kreditkort

En av dagens stora nyheter är att SPAR om några dagar kommer att börja ta kreditkort (VISA och MasterCard) i sina livsmedelsbutiker. Hittills har livsmedelsbutikerna ansett att man inte behöver handla mat på kredit, utan det har räckt med att man kan betala med sitt bankomatkort.

Orsaken till detta drastiska tilltag av SPAR är precis som mycket annat här nere nu i vår; Fotbolls EM. SPAR hopppas med det här få alla fotbollsfans att handla hos dem och med tanke på fotbollspublikens framförhållning kan det nog lyckas. Klart man måste kunna köpa öl på kredit.

Österrike tar ytterligare ett steg närmre ett modernt samhälle.

LG
Anders