Samstag, 22. Dezember 2007

Jullov

Nu går både jag och bloggen på Jullov. Vi ses igen nästa år.

God Jul och Gott nytt år alla.

LG
Anders

Mittwoch, 19. Dezember 2007

I morgon öppnas gränserna

Vid midnatt i morgon går Ungern, Slovakien, Slovenien och Tjeckien med i Schengen. Det betyder att alla Österrikiska gränser är öppna utom den mot Schweiz som öppnas någon gång nästa år.

I tidningarna kan man läsa lite olika vinklingar på det hela, naturligtvis får domedagsutsagorna störst rubriker. När gränserna inte längre kontrolleras kommer det välla in folk från öst som begår massor av brott i Österrike. Polisen har ställt in sina semestrar över jul och nyår för att möta brottsligheten. Nu säger iofs Wiens polischef att de som kommer från öststaterna för att begå brott antagligen redan är här illegalt och att det troligen inte kommer att bli så stor skillnad, men det står med som en bisats.

I andra artiklar får man mer intrycket av att det gamla Österrike-Ungern återbildas. Äntligen är de gamla gränserna från 1918 borttagna. Restiden till Wiens förorter på andra sidan gränsen kortas och till Budapest kommer det bara ta 2,5 timmar utan gränskontroll.

Vi får se hur det blir på fredag, jag får se till att låsa dörrn ordentligt när jag går och lägger mig imorrn kväll. ;)

LG
Anders

Montag, 17. Dezember 2007

Ärlig väderprognos

Kollade just vädret i Wien för den kommande veckan och fick se ett nytt tecken för väder på tisdag nästa vecka. Tecknet är några regndroppar, lite snöstjärnor, ett moln och en måne med stjärnor som roterar bakom ett stort blinkande frågetecken. Både högsta och lägsta temperatur är satta till ??grader.

Inte så hjälpsam prognos, men ärlig.

LG
Anders

Sonntag, 16. Dezember 2007

Tunnelbanestorm

Tunnebanan i Wien är ganska billigt byggd och ytligt på många håll. Min tunnelbanestation ligger precis under gatan och har en liten trappa ner i varje ände med ett regnskydd över rulltrappan så det blir som ett långt smalt rör ner i varje ände av stationen. Tidtabellen verkar dessutom lagd så att tågen alltid möts på min station. Det här gör att det blir ett väldigt sug genom ändtunlarna när tågen kommer och går.

I somras tyckte jag det var praktiskt, var det motvind i trappan ner till tunnelbanan var tåger på väg in och det var bäst att ta några extra snabba steg för att hinna med, hade jag medvind hade jag precis missat ett tåg och kunde ta det lugnt ner till perrongen.

Nu är det vinter och temperaturen är flera grader under noll. När man är på väg upp ur tunnelbanan och båda tågen lämnar stationen samtidigt bllir det en riktigt kall storm som blåser rätt i ansiktet på en. Någon verkar ha glömt bort att Wien är kallt stora delar av året när tunnelbanestationerna designades.

LG
Anders

Freitag, 14. Dezember 2007

Punsch och Glühwein

En viktig jultradition i Wien verkar vara att gå på en julmarknad å dricka Punsch. Punsch är inte alls som den svenska utan mer en fruktsmakande varm dryck, spetsad med rom.

Förra veckan tog min rumsgranne med mig ut att dricka Punsch tillsammans med hans fd kollegor på förra jobbet. Tydligen en tradition som de har varje jul sen ca 10 år tillbaka, och man gör faktiskt inget annat än just står mellan julbodarna på marknaden och dricker Punsch eller Glühwein.

På söndag har en annan kollega bjudit med mig ut på Punschdrickande, den här gången är det hans fru och hennes vänner som står för sällskapet. Får se om det blir samma sak då.

Som alternativ till Punsch finns också Glühwein och Glühmust. Glühwein är mer likt vår glögg men sötare och Glühmust är Glühwein fast gjord på cider istället för vin.

Vill man dricka dessa drycker hemma finns en enkel variant att köpa i affärerna, man köper kryddorna i påsar, precis som påste. Man stoppar påsen i varmt vin eller vad man nu vill basera sin dryck på, på precis samma sätt som man gör te med tepåsar. Har inte testat hemmavarianten än, men jag har köpt påsarna.

LG
Anders

Donnerstag, 13. Dezember 2007

Fotboll

I sommar kommer fotbolls-EM spelas i Schweiz och Österrike, som arrangörer slapp Österrike kvalet. Förra veckan lottades grupperna till EM och då bröt tidningskriget ut mellan Österrike och Tyskland eftersom de hamnade i samma grupp.

Tyska tidningar har utsett Österrike till EM-historiens sämsta lag, arenorna är för små och alla Tysklands matcher borde spelas i Munchen istället. De Österrikiska tidningarna svarade med att publicera diverse mindre genomtänkta eller kloka citat från tyska spelare. Det hela verkar ha slutat med att Kalgenfurts borgmästare, Klagenfurt är en av de orter som Tyskland ska spela i och har utmålats som en dålig värdstad, skrev ett protestbrev till de tyska tidningarna.

Men Österrikarna själva är inte helt övertygade om att Österrike är så bra, igår kunde man läsa i GP att det startas namninsamling för att Österrike ska dra sig ur turneringen för att inte dra skam över landet. Medan det här bråket pågått har Österrike tagit ytterligare ett kliv nedåt i världsrankingen, från 88:e till 91:a plats, och har nu sin sämsta ranking nånsin.

LG
Anders

Sonntag, 2. Dezember 2007

Kyrkogårdar

Enligt min guidebok så är Wienare fascinerade av döden, finns flera museér som handlar om döden och det anses helt normalt att bara gå omkring på kyrkogårdar och titta på gravar. I går testade jag det senare och åkte till Zentralfriedhof för en solig promenad.


Det blev snabbt uppenbart att i Wien är det verkligen den som samlat ihop mest pengar när han dör som vinner. I närheten av huvudingången till kyrkogården finns det två små pelargångar full med överdådigt utsmyckade gravar. Bilden till höger är ett exempel. Det verkar inte bara vara de rika släkterna som kostar på sina gravar, nästan alla gravar har påkostade gravstenar.

Jag fortsatte vägen in mot mitten av kyrkogården och kyrkogårdskyrkan, nästan framme vid den får jag syn på Franz Schuberts gravsten, och det leder mig in på ett litet gravfält med bara kända musiker. Hittar Beethoven, Brahms, 4 x Strauss och en minnessten över Mozart trots att ingen vet var han är begravd. Det fanns säkert många fler kända namn fast jag inte kände igen dem.

Tog mig tvärs över vägen in på vad som visade sig vara vetenskapsfältet, alla som låg där var doktorer och professorer på universitetet. Det mest kända namnet jag hittade där var Ludwig Boltzmann.

Efter det fick det räcka med kyrkogårdar för den dagen.

LG
Anders