Sonntag, 30. September 2007

OmpaOmpa

Att det finns OmpaOmpa-musik i österrike är ingen myt. Den här filmen togs jag på ett politiskt torgmöte vi råkade springa på i går.



Tror det var det som inspirerade Björn att köpa en tyrolerhatt på en loppmarknad i närheten.

LG
Anders

Freitag, 28. September 2007

Besök

I dag kommer John och Björn ner från Göteborg för att njuta av sommaren som vi har (hade) här nere. I går började det regna och gör det fortfarande, men det är iaf inte lika kallt och blåsigt som det brukar vara i Göteborg. Prognoserna säger iaf att det ska bli bättre i helgen.

Vi får se vad vi hittar på, ser ut som om det får bli inomhusaktiviteter idag iaf. Kan nog bli en öl och Wienerschnitzel på något lämpligt värdshus idag. Sen lät det som de ville se något gammalt, kanske skulle släpa iväg dem till nått slott.

En sak de måste besöka är iaf mozartkulebutiken, sådana är det ont om i Sverige. Det finns förvånansvärt många olika varianter av mozartkulor. Tror det är minst fyra tillverkare som alla säger att det är de som tillverkar orginalet.

Om en timme landar de, snart dags att åka in till Wien Mitte och möta dem vid tåget. Det blev en kort fredag den här veckan.

LG
Anders

Donnerstag, 27. September 2007

Biljettkontroll

Läser i GP om veckans storkontroller av spårvagnarna. 21 kontrollanter tog 68 fuskåkare, det betyder att de drog in ca 2600kr per person. Nu vet jag ju inte hur mycket en kontrollant har i lön, men jag tycker det låter som om det lönar sig. Bara kontrollanterna beter sig som folk verkar det ju vara en bra variant.

Lite skoj att de hade tänkt på möjligheten att snabbt köpa en sms-biljett när kontrollanterna dyker upp och lagt in en 40 sekunders fördröjning i SMS-köpsystemet.

Här nere i Wien råkade jag ut för min första biljettkontroll i går, efter tre månader, hade helt klart lönat sig att fuska. Tydligen gör inte folk det, såg ingen som åkte dit i kontrollen.

LG
Anders

Var kommer pengarna ifrån?

I går handlade jag saker för 200 Euro med mitt svenska master card, med nuvarande växelkurs kostar det mig 1842kr. För en månad sen skickade jag hem pengar till mitt bankkonto som jag använder för att betala master card-räkningen, då fick jag 1874kr för 200 Euro.

Handlarna har fått sina 200 Euro, jag har fått 32 kr över. Varifrån kommer de pengarna? Vem förlorade?

LG
Anders

Mittwoch, 26. September 2007

Sturm in ein Glas

Sturm ser ut som avloppsvatten, i alla fall den vita. Den smakar som tur var mycket bättre. Det blev några glas i går kväll, men kvällen slutade tidigt eftersom alla skulle upp å jobba idag.

När jag kom hem hade städerskan glömt stänga fönstren efter sig, så det var 16 grader i sovrummet. Bara att bita ihop å krypa snabbt ner under täcket.

LG
Anders

Montag, 24. September 2007

Sturm

Förra veckan gick följande mail ut till hela avdelningen:

Hallo,

unser schwedischer Kollege NN hat noch nie Sturm getrunken. Ich denke es ist eine Schande für uns, dass wir ihm die Tradition des Sturm-Trinkens noch nicht näher gebracht haben.

Nu har det bokats bord till imorgon kl 19, det var riktigt många som ville komma med, ska bli spännande att se vad det där Sturm är för något. På tyska wikipedian kan man läsa om det, låter farligt.

Nu har mitt test kompilerat färdigt, dags att jobba igen.

LG
Anders

Måndag morgon



Man ska inte försöka åka till jobbet när man fortfarande sover.

I morse kom jag till Südtirolerplatz samtidigt som mitt tåg till jobbet skulle gå. I trappan upp till perrongengen möter jag en massa folk, så tåget har uppenbarligen redan kommit in. Jag rusar upp, kollar skylten som talar om vilket tåg det är och hör dörrpipet som säger att dörrarna stängs, och här nere betyder det faktiskt det. Det krävs mycket kraft för att hålla mot dem, men jag lyckades och kom med tåget.

När tåget bromsar in nästa gång märker jag att det inte är vid nästa pendeltågstation, som det borde, den har vi redan åkt förbi. Det är uppenbarligen inte mitt pendeltåg till jobbet utan något regionaltåg som inte stannar lika ofta.

Det är tur att det finns en stor station till på vägen till jobbet, så jag kan hoppa av och byta till mitt tåg som var några minuter försenat. Hur kan man få ha två stationer som heter Wien Meidling och Wien Mödling åt samma håll på järnvägsnätet?

LG
Anders

Sonntag, 23. September 2007

Volltreff

Tysk tv är fantastisk. Var annars skulle man kunna visa ett parti "Sänka skepp" i nästan tre timmar?

På lördagar kl 20.15 sänder SAT 1 programmet "Volltreff" vilket är just sänka skepp. Det utspelar sig i en simhall och basängen är spelplanen. I basängen ligger ett rutnät och fartygen markeras av små gummibåtar med lagmedlemmar i, ett fyrarutors skepp markeras av 4 gummibåtar, en i varje ruta. Lagkaptenerna sitter i varsin bur och ropar koordinater.
När en båt träffas markeras det genom att de punkterar båten på spelplanen och personen i båten åker i vattnet.

När ett fartyg är sänkt ska lagmedlemmarna i det fartyget möta lagmedlemmar från andra laget i en tävling om vem som får nästa drag. De här tävlingarna slutar oftast med att alla blir blöta.

Som en liten extra krydda finns det minor på spelplanen och om man träffar dem så får någon i laget utföra ett straff, tex simma konstsim eller paddla en stor ostadig gummianka.

Det här pågår ända till efter kl 23 på kvällen. Ja jag såg hela programmet.

När jag pratade med folk här nere om programet skruvade de på sig och ville inte riktigt erkänna det. Skyllde på att det var tyskt osv. Tydligen är det lokala kändisar som spelar.

LG
Anders

Freitag, 21. September 2007

Rabatthundar

I natt dök det upp små pappbilder på hundar i alla rabatter. Med tanke på hur det ser ut rabatterna är uppmaningen välbehövd.

De hundägare som redan plockar upp efter sina hundar verkar ha den spännande vanan att ställa påsen vid trotoarkanten i väntan på gatsoparna.

LG
Anders

Fredag

Då var det fredag igen. Här nere är det standard att man ordnar om arbetstiden så fredagarna är kortare, här på Austrian Aerospace så är standardarbetstiden 8,5 timmar måndag till torsdag och 6 timmar på fredag. Så för mig startar den här helgen redan vid 13-tiden idag.

Den kommande helgen är i princip oplanerad, bara lite curlingträning på söndag förmiddag. Funderar på om jag ska passa på att ta mig utanför Wien i på lördag. Har inte varit utanför stan sen jag flyttade hit, förutom till och från flygplatsen. Det sägs finnas bra berg att vandra i på en timmes tågavstånd. Vi får se vad det blir.

Enligt tågtidningen så finns et en vandringsled runt Wien precis i skogs/bergskanten. Den är 12 mil lång och indelad i 24 delsträckor, så ta en delsträcka på den kan vara ett enklare alternativ än att ta tåget ut till bergen.

Får se vad det blir, det har iaf utlovats drygt 20 grader och strålande sol hela helgen, så någon form av utomhusaktivitet får det bli.

LG
Anders

Donnerstag, 20. September 2007

Trafikljus

Här i Wien respekterar man trafikljus även som gående. Hade läst om det på webben innan jag flyttade hit, men jag kunde inte tro att det var så extremt som det är.

När jag var ute i helgen gick jag förbi Südbahnhof, en av de större stationerna här, och fick röd gubbe. Inte en bil i sikte, så hemma hade alla bara gått över utan att fundera, men inte i Wien. Här står alla snyggt och prydligt å väntar tills det blir grönt. När det sen blir grönt tokspringer tre personer in på stationen för att hinna med sitt tåg.

Undrar om de hann med.

LG
Anders

Första försöket

Hej

Då har jag äntligen skaffat mig ett blogg-konto. Har planerat att göra det sen jag flyttade till Wien, men det har inte blivit av. Det var lite lurigt att skapa kontot eftersom google valde att ge mig all information på tyska, hittade inte ens var man ställer om till engelska.

Första postningen får nog ses som ett test av hur det funkar.

LG
Anders